RELACIÓ amb l'ENTORN

Educant més enllà de l'aula

L’objectiu és acompanyar a l’alumnat amb pràctiques educatives que ajudin a apropar i a difondre les línies d’intervenció relacionades amb l’entorn més immediat.

Són accions educatives que donen resposta a interessos de tota la comunitat educativa, que fomenten el treball i aprenentatge en xarxa, faciliten la iniciativa de la pràctica educativa, promouen l’alumnat com agent coresponsable i mostren noves maneres de relació amb l’entorn.

Sant Jordi

23 d'abril

La celebració de Sant Jordi sempre és un dia d'inspiració per a la creativitat literària a la nostra escola Vivim molt intensament aquest dia, amb gran varietat d'activitats: els Jocs Florals són una gran incentiu per a la participació de l'alumnat; la recitació de poemes es gaudeix des d'edats molt tempranes; els tallers de contes, l'impuls a la lectura en veu alta són d'altres activitats que fan d'aquest dia una data molt especial.

Setmana de la Ciència

del 13 al 22 de novembre

Setmana de la Ciència a la nostra escola: realitzem tot un munt d’activitats de divulgació científica, experiments, intercanvis científics, exposicions, xerrades, jocs, tallers, tot un ventall de possibilitats que apropen al nostre alumnat la recerca i l'interés vers la ciència i la tecnologia. L'alumnat de 3r. i 4t. ESO preparen les activitats i experiments que l'alumnat més petit duu a terme; aquest fet dóna un impuls afegit al treball de recerca i a la motivació per la investigació que aquest alumnat de secundària desenvolupa.

Tots som regidors

Alumnat de 4t. ESO

Aprofundim en el coneixement del funcionament democràtic de l'alumnat tot rebent formació de tècnics municipals, coneixent els espais de decisió política de la mà de les regidores de Participació i Joventut i assistint a algun ple real.

Santa Cecília

21 de novembre

Agrupacions musicals i cors el dia de la patrona dels músics. "Per Santa Cecília, plegats celebrem aquesta diada ben musicalment"

És Festa Major

Setembre

Gaudim i som protagonistes de la Festa Major de la nostra vila ! Fem una cercavila per apropar Sant Fèlix, els diferents balls, les gralles i les castells al nostre alumnat.

LA CASTANYADA

31 de octubre

Amb la la tardor arribava el fred i aquesta festa que tan arrelada està a les nostres tradicions. Ens endinsem en la festa de la castanyada amb poemes dites i refranys; cuina; frases fetes i endevinalles; contes i narracions; dibuixos per pintar; manualitats; cançons i d'altres recursos educatius per explicar els diferents aspectes d'aquesta festa.

La verema

Octubre

Tenim com a eix d'interès conèixer i aprofundir en l'entorn en el qual vivim i celebrar durant el mes d'octubre una petita festa per recordar el passat i el present vinícola de la nostra comarca.

Dia de la PAU

Gener

El dia 30 de gener celebrem el dia escolar de la no-violència i la pau recordant l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi. Propugnem una educació permanent en i per a la pau, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans i la no-violència.

Carnaval

Febrer

El Carnaval, festa lúdica on preparem disfresses, organitzem balls, rues i tot tipus de activitats relacionades amb aquesta festa.

Fira del gall

Desembre

Participem cada curs en la Mostra de Treballs Plàstics de la Fira del Gall que s'exposen a la rambla de Nostra Senyora durant el mes de desembre amb motiu d'aquest fira. Els notres treballs plàstics recullen tècniques d'expressió artística ben diverses que passen a formar part del nostre arxiu temàtic de la Fira del Gall.

Mare Ràfols

5 de novembre

Catalana d'orígen, de Vilafranca del Penedès, la seva aventura comença un 28 de desembre de 1804. Patrona de la nostra escola. Sempre estarem vinculats per ser el punt de partida de la nostra escola. T'estimem Mare Ràfols!

Festival de Nadal

Fi del 1r. trimestre

Celebrem el festival de Nadal amb representacions teatrals i actuacions que fa cada classe amb motius nadalencs. Acompanya aquest final de trimestre la tradició de fer cagar el tió, cantar nadales i rebre el patge reial, comptant amb la col·laboració de tota la comunitat educativa i aconseguint l’objectiu que els dos espais, familiar i educatiu, es trobin i es fomentin valors de convivència i treball en comú, tot envoltat d’un ambient lúdic.

JOVErd

Maig

Participem amb la nostra colla, "Els vailets del Sant Josep", en l'edició JOVErd, concurs de castells entre centres d’ensenyament de secundària que organitzen els Castellers de Vilafranca. Participació que demostra que la tradició castellera està ben viva a l'Alt Penedès i al nostre centre.

Jornada Esportiva

Juny

Des de l'escola motivem als nostres alumnes a practicar esports i a relacionar-se amb altres nens de la comarca fomentant el treball en equip i la cohesió de grup. Participem en la Jornada Esportiva promoguda pel Consell Esportiu per a l'alumnat de secundària i dels cicles mitjà i superior de primària. L'alumnat del cicle inicial de primària i d'educació infantil també té la seva pròpia jornada esportiva organitzada per l'alumnat de 4t. ESO de l'escola.

Festival fi de curs

Juny

La clausura del curs es duu a terme amb un festival en el que al voltant d'un eix temàtic es reflecteix tot l'esforç, alegríes, il.lusió i resultats de l'alumnat al llarg del període lectiu. La dansa ens permet traslladar totes les emocions viscudes al llarg del curs de forma creativa adreçant-nos a tota la comunitat educativa.

Graduació ESO

Juny

Amb solemnitat i emoció arriba el moment de la graduació dels alumnes que finalitzen l'etapa de secundària. "Per al nostre alumnat comença una nova etapa i els encoratgem a posar en valor tot el bagatge que han adquirit i a que siguin persones autèntiques". Tots Ells i Ells saben que sempre trobaran en la seva escola la seva casa i des d'aquí els diem que no renunciïn als valors que han adquirit en el seu pas pel Sant Josep.

Cross Escolar

Novembre

Tenim uns valors com a Escola, que van des de fomentar hàbits saludables a crear espais comuns entre l’escola i les famílies i compartir experiències amb el nostre entorn. Aquests objectius ens impulsen a una nova experiència fora de l’horari escolar, el Cros Escolar.